Telefon : +381 23 773 600

COVID – 19

mar 16, 2020

0

COVID – 19

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Моле се сви грађани да се у Дом здравља Нови Бечеј не јављају без преке потребе, како бисмо смањили могућност ширења заразе. Нарочито за то молимо старије пацијенте, хроничне болеснике и пацијенте који имају тежа оболења.

Своје рецепте за лекове које уобичајено троше пацијенти могу обезбедити телефоном од 07:00 до 19:00 часова на телефон Дома здравља Нови Бечеј 023/773-600. Грађани у околним местима треба да зову на познате телефоне на које се иначе заказују у својим местима становања.

Препоручујемо да се и контроле, снимања, лабораторијске анализе које у овом тренутку нису хитне и неопходне одложе, док се ситуација са актуелним проблемом са вирусом Covid-19 не смири.

Молимо све грађане да ове препоруке озбиљно схвате у свом, али и интересу целокупног грађанства.
Дом здравља Нови Бечеј је обезбедио бројеве телефона које можете звати уколико сумњате да сте били у контакту или сумњате да имате симптоме заразе вирусом  Covid-19 (суви кашаљ, температуру, главобољу, бол у мишићима, евентуално отежано дисање), а то су 060/0809413, 060/08009434, 060/08009422  које могу да зову од 00-24:00 часа и 023/773-605 доступан од 07:00 до 20:00 часова.

На овај телефон ће вам се јављати наше здравствено особље – лекари и медицинске сестре. Молимо грађане да овај наведени број телефона користе само и искључиво за савете и питања која се односе на сумњу на евентуалну могућност заразе  вирусом  Covid-19. Молимо вас да на питања здравственог особља одговарате јасно, искрено и прецизно, да би се могла добити адекватна упутства.

Такође, постоји и број телефона на који грађанство може да контактира директно надлежне епидемиологе у Зрењанину, а то је 069/2101102 у случају да је могућ контакт са зараженима (долазак са путовања из зараженог подручја) или пацијент има симптоме заразе  вирусом  Covid-19.

Телефонски контакт са здравственим особљем, уместо доласка у Дом здравља Нови Бечеј је поступак који се у овом моменту највише препоручује, јер се на тај начин добију примерена упутства, а постиже се најважнији циљ – избегава се ширење заразе.

Уколико пацијенти са симптомима  заразе вирусом  Covid-19 ипак дођу у Дом здравља Нови Бечеј, молимо да сачекају ипред главног улаза, ставе маску, а да пратилац, такође са маском, обавести медицинско особље које ће пацијента на адекватан начин спровести у за то обезбеђену просторију за изолацију, уз поштовање правила заштите, прегледати и даље поступати према протоколу. Ипак, поново наглашавамо да је најпаметније контактирати здравствено особље увек прво телефоном, а долазак у дом здравља за особе које сумњају да су оболеле од  вируса  Covid-19, најпожељније је да буде најављене (опет да би се спречило ширење заразе) и да долазе само они којима је телефоном доктор то саватовао.

Дом здравља Нови Бечеј је обезбедио и мобилне тимове који ће, али само за пацијенте који су у тешком стању, долазити и код пацијента, да би се спровели на даље лечење у надлежну установу, уз претходну консултацију епидемиолога, опет са истим циљем, да се што је више могуће спречи преношење заразе.

Молимо вас да се наведених упутстава придржавате.