Telefon : +381 23 773 600

Препоручена имунизација против обољења изазваних Хуманим папилома вирусом (HPV) вакцином Gardasil 9

jun 9, 2022

0

Препоручена имунизација против обољења изазваних Хуманим папилома вирусом (HPV) вакцином Gardasil 9

Вакцина против обољења HPV је уведена у 111 земаља света. Вакцинација дечака је уведена у 40 земаља. Деветовалентна вакцина Gardasil 9 је од 2022. године на Б листи РФЗО-а.
Рак грлића материце представља озбиљан здравствени проблем у свету. Gardasil 9 штити против типова HPV који су узрочници приближно 90% карцинома цервикса материце, 85-90% карцинома вулве, 90-95% карцинома ануса и 90% гениталних кондилома. У циљу најбољих резултата препоручује се имунизација паралелно са скрининг програмом који се већ дуже време спроводи.
Вакцина је одобрена за примену код жена и мушкараца узраста 9 година и старијих за превенцију премалигних и малигних лезија цервикса материце, вулве, вагине и ануса и превенцију аногениталних брадавица (кондиломи). Не садржи конзервансе и антибиотике. Више од 99% прималаца развија одговарајући ниво неутралишућих антитела месец дана после комплетне серије (2 или 3 дозе у зависности од узраста). Вакцине немају терапијски ефекат на постојећу инфекцију или болест те се зато препоручују пре првих сексуалних односа, а првенствено код деце седмих разреда основне школе током спровођења систематских прегледа. С обзиром да је вакцина усмерена против 9 типова Хуманог папилома вируса претходна инфекција једним типом не умањује ефикасност вакцине у заштити од инфекције другим типовима који се налазе у вакцини. Због тога се, имајући у виду и висок проценам прикужености становништва Хуманим папилома вирусом, вакцинација може спроводити и код сексуално активног становништва.
Посебне контраиндикације за Gardasil 9 вакцину нису дефинисане, апсолутне контраиндикације су умерена до тешка акутна болест и алергијска реакција на компоненте вакцине. Клиничка испитивања су показала да су HPV вакцине ефикасне и безбедне. Одобрена је од стране FDA 2014. године и од стране EMA-е 2015. године.
Вакцинација није обавезна, већ препоручена за горе наведени узраст! За све детаљније информације можете се обратити изабраном педијатру.